Przepis: Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską

Gęsta i sycąca zupa jednodaniowa będąca kwintesencją śląskiej tradycji nawiązującej do szanowania jedzenia przejawiającego się zasadą, że nic w kuchni nie może się zmarnować i wszystko musi być treściwe. Po całym dniu w kopalni prawdziwy górnik nie zadowoli się jakąś lurką, to musi być konkret.

Składniki:

– 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy Berger – Frankfurterki lub Ślązaczki

– 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)

– wszystko co zostaje po ugotowaniu rosołu: warzywa ze śląskiego rosołu (tylko bez kości), czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso

– 500 g pokrojonej w kostkę dyni

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 średniej wielkości cebuli

– 200 g śmietany min. 18% (a co tam)

– 1 łyżka masła

– 2 gałązki koperku

– 2 gałązki bazylii (to ta włoska nuta, czy tam nutka raczej)

– 1 gałązka lubczyku

– świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:

Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Szorstkiej nie gładkiej, ma być po śląsku!

Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając. Trzeba uważać w trakcie gotowania na wychlupy zupy, bo jest gęsta i gorąca jak smoła. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować. Oj tak, nie schudniesz 🙂

W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle. Jak się cebulka lekko przypali to nie robimy scen. Oj okrutne kalorie, aż skaczą po łyżce jak oszalałe, a razem z nimi śląskie smaki.

Przepis: Domowy hot dog ze śląskim akcentem „Żymła z wusztem”

Składniki:

4 podłużne bułki do hot dogów

paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych – Bergerki marki Berger

kilka liści sałaty

1 czerwona papryka

2 ogórki (świeże bądź kiszone)

2 pomidory

Wykonanie:

Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć  osłonki, a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.

Rada: Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.

Wyłoniliśmy zwycięzców wakacyjnych konkursów

Lista zwycięzców w konkursie „PODRÓŻUJ ZE ŚLÓNSKIMI SZPECJAŁAMI”

I miejsce: Patryk Wystyrk

II miejsce:Patrycja Perlińska

 

III miejsce:Karolina Święcik

 

 

Konkurs „ZAPROSZENIE NA GRILLA” wygrał Pan Adam Mańkowski

                                                  Gratulujemy


 

Śląskie wspiera Seniorów , Berger też.

Pokaż ekspedientce dokument potwierdzający ukończenie 60 lat i skorzystaj z rabatu.

 


Zachęcamy do okazywania Karty Dużej Rodziny, dzięki której klienci otrzymują rabat na zakupy w naszych  sklepach i stoiskach firmowych.

KDR_zal_3


ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM WAKACYJNYM KONKURSIE                  „PODRÓŻUJ Z ŚLÓNSKIMI SZPECJAŁAMI”

REGULAMIN KONKURSU PODRÓŻUJ Z ŚLÓNSKIMI SZPECJAŁAMI

OŚWIADCZENIE DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU

 

1


KAUFLAND RYBNIK

 ulotka nagrody

10415681_1598954100330858_3777235167073245082_n

                                                           Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami wyprawy -BERGER prawie jak członek załogi

 

 

asset.f.logo.lg

 

Zapraszamy na nasz oficjalny profil na Facebooku.