kiełbasy berger
berger

Aktualności


2022-02-28

Kanapka z szarpaną wołowiną sous-vide, czyli „Śniadanie farmera”

Pyszna i prosta potrawa z mięsem, którą możesz zabrać ze sobą. Zjesz ją w podróży, w pracy, w szkole, a nawet w biegu między spotkaniami. „Śniadanie farmera”, czyli wieprzowina sous-vide w formie pysznego sandwicza - to nasza najnowsza propozycja na bazie produktu z oferty Zakładów Mięsnych Berger.

Zwykła kanapka wydaje się nam bardzo prostym daniem, niebudzącym skojarzeń z czymś, co może  smakować wykwintnie. Okazuje się jednak, że zarówno w tym, jak i w wielu innych przypadkach, wystarczy pomysł oraz wysokiej jakości składniki. Sandwicz z szarpaną wieprzowiną oraz sosem miodowo-musztardowym to potrawa przepyszna, którą zjeść można w każdym miejscu.

Wykonanie: 

Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Wyciągnąć „Mięso pomału uwarzone” (łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa) z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

Rada:

Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.

Składniki (2 porcje):

1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous-vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger (łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa)

2 pomidory średniej wielkości

1 biała cebula

2 bułki bagietki lub ciabatta

1 garść liści sałaty roszponki

1 garść liści sałaty rukola

gałązka świeżej bazylii

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

150 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

pieprz, sól do smaku


Pozostałe Aktualności


News
Śląskie kiełbasy i wędzonki Berger z nowym katalogiem

Nowy katalog produktów Berger to odświeżona szata graficzna, nowy podział kategorii produktowych oraz pyszne kiełbasy, wędzonki, dania gotowe oraz mięsa wolnogotowane.

24-03-2023
Przepis
Walentynkowe babeczki dla dwojga

Wytrawne babeczki odmienią Wasze podejście do św. Walentego! Wystarczy, że zamiast czekolady i cukru sięgniecie po Kiełbaski Ślązaczki i kozi ser. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

12-02-2023
News
Produkty Berger płyną na daleką północ

Czy wiecie, że produkty Bergera pływają po wodach dalekiej północy? Wszystko dzięki załogom jachtu „Join Us”, od lat eksplorującym dzikie lodowe krainy.

24-01-2023
Przepisy
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Ziemniaki, ser i kiełbaski śląskie to kolejny tradycyjny zestaw składników, który łamie stereotypy! Mamy dla Was kolejny przepis, który musicie wypróbować!

28-10-2022