kiełbasy berger
berger

Aktualności


2022-02-28

Kanapka z szarpaną wołowiną sous-vide, czyli „Śniadanie farmera”

Pyszna i prosta potrawa z mięsem, którą możesz zabrać ze sobą. Zjesz ją w podróży, w pracy, w szkole, a nawet w biegu między spotkaniami. „Śniadanie farmera”, czyli wieprzowina sous-vide w formie pysznego sandwicza - to nasza najnowsza propozycja na bazie produktu z oferty Zakładów Mięsnych Berger.

Zwykła kanapka wydaje się nam bardzo prostym daniem, niebudzącym skojarzeń z czymś, co może  smakować wykwintnie. Okazuje się jednak, że zarówno w tym, jak i w wielu innych przypadkach, wystarczy pomysł oraz wysokiej jakości składniki. Sandwicz z szarpaną wieprzowiną oraz sosem miodowo-musztardowym to potrawa przepyszna, którą zjeść można w każdym miejscu.

Wykonanie: 

Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Wyciągnąć „Mięso pomału uwarzone” (łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa) z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

Rada:

Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.

Składniki (2 porcje):

1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous-vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger (łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa)

2 pomidory średniej wielkości

1 biała cebula

2 bułki bagietki lub ciabatta

1 garść liści sałaty roszponki

1 garść liści sałaty rukola

gałązka świeżej bazylii

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

150 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

pieprz, sól do smaku


Pozostałe Aktualności


Przepis
Ekskluzywna noga z kaczki

Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.

19-12-2024
Przepis
Mięsa ze słoja - polywka gulaszowa i rolady śląskie

Wskrzeszamy ducha PRL-u i proponujemy polywkę gulaszową oraz rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą. A wszystko na bazie naszych pysznych dań w słoikach.

13-12-2024
Przepis
Górnicza mini lasagne po śląsku

Moda na gotyckie, czarne jedzenie trwa na całym świecie. Postanowiliśmy do niej nawiązać i zaproponować włoską lasagne w czarnej, górniczej odsłonie. Jest idealna na przekąskę. Zainteresowaliśmy was? Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

12-12-2024
News
Śląskie kiełbasy i wędzonki Berger z nowym katalogiem

Nowy katalog produktów Berger to odświeżona szata graficzna, nowy podział kategorii produktowych oraz pyszne kiełbasy, wędzonki, dania gotowe oraz mięsa wolnogotowane.

24-03-2023