kiełbasy berger
berger

Aktualności


2022-03-29

Frankfurterki w nowej odsłonie, czyli francki w cieście francuskim

Frankfurterki to kiełbaski znane na całym świecie, uwielbiane na Śląsku pod lokalną nazwą francki. Czy jednak jest to przysmak, który może posłużyć za podstawę bardziej wyrafinowanej potrawy? Ten przepis postara się udowodnić, że tak. Francki w cieście francuskim to przekąska dla wymagających.

Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wieprzowiny, które wywodzą się z Niemiec. Najczęściej wędzona i parzone. Nazwa tego przysmaku pochodzi od miasta Frankfurt, gdzie powstał w XIII wieku, ale jego sława wykracza daleko poza ten region, z którego wywodzi się mięsna przekąska.

Kiełbaski znane są na Śląsku jako francki, a zajadają się nimi zarówno duzi, jak i mali. Frankfurterki są jednak traktowane jako pospolity i bardzo prosty produkt. Czy można w jakiś sposób sprawić, aby nabrały oryginalności oraz cieszyły się większym szacunkiem? Naszą propozycją są Franci w cieście francuskim, dzięki którym staną się bardziej dystyngowane, a ciasto doda im dodatkowego chrupnięcia, które zadowoli koneserów.

Francki w cieście francuskim 

Składniki:

1 paczka Frankfurterek marki Berger

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

Po wyciągnięciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, aby kiełbaski w cieście delikatnie ostygły, a następnie podawać z sosem, musztardą lub ketchupem.

Czas zajadać się chrupiącym, mięsnymi przysmakami. Smacznego!


Pozostałe Aktualności


Przepis
Ekskluzywna noga z kaczki

Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.

19-12-2024
Przepis
Mięsa ze słoja - polywka gulaszowa i rolady śląskie

Wskrzeszamy ducha PRL-u i proponujemy polywkę gulaszową oraz rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą. A wszystko na bazie naszych pysznych dań w słoikach.

13-12-2024
Przepis
Górnicza mini lasagne po śląsku

Moda na gotyckie, czarne jedzenie trwa na całym świecie. Postanowiliśmy do niej nawiązać i zaproponować włoską lasagne w czarnej, górniczej odsłonie. Jest idealna na przekąskę. Zainteresowaliśmy was? Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

12-12-2024
News
Śląskie kiełbasy i wędzonki Berger z nowym katalogiem

Nowy katalog produktów Berger to odświeżona szata graficzna, nowy podział kategorii produktowych oraz pyszne kiełbasy, wędzonki, dania gotowe oraz mięsa wolnogotowane.

24-03-2023