kiełbasy berger
berger

Aktualności


2022-03-29

Frankfurterki w nowej odsłonie, czyli francki w cieście francuskim

Frankfurterki to kiełbaski znane na całym świecie, uwielbiane na Śląsku pod lokalną nazwą francki. Czy jednak jest to przysmak, który może posłużyć za podstawę bardziej wyrafinowanej potrawy? Ten przepis postara się udowodnić, że tak. Francki w cieście francuskim to przekąska dla wymagających.

Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wieprzowiny, które wywodzą się z Niemiec. Najczęściej wędzona i parzone. Nazwa tego przysmaku pochodzi od miasta Frankfurt, gdzie powstał w XIII wieku, ale jego sława wykracza daleko poza ten region, z którego wywodzi się mięsna przekąska.

Kiełbaski znane są na Śląsku jako francki, a zajadają się nimi zarówno duzi, jak i mali. Frankfurterki są jednak traktowane jako pospolity i bardzo prosty produkt. Czy można w jakiś sposób sprawić, aby nabrały oryginalności oraz cieszyły się większym szacunkiem? Naszą propozycją są Franci w cieście francuskim, dzięki którym staną się bardziej dystyngowane, a ciasto doda im dodatkowego chrupnięcia, które zadowoli koneserów.

Francki w cieście francuskim 

Składniki:

1 paczka Frankfurterek marki Berger

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

Po wyciągnięciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, aby kiełbaski w cieście delikatnie ostygły, a następnie podawać z sosem, musztardą lub ketchupem.

Czas zajadać się chrupiącym, mięsnymi przysmakami. Smacznego!


Pozostałe Aktualności


Przepis
Nasze wielkie, wspólne grillowanie

Nie ma lepszego sposobu na urządzenie prawdziwej grillowej uczty niż wspólne przygotowanie jej w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych... Z pewnością ułatwią wam to produkty z oferty grillowej Berger, które doskonale nadają się na ruszt.

30-04-2025
Przepis
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego, wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatak. Nie bez przyczyny podaje się ją z chrzanem, który jest symbolem męki Pańskiej i zapobiega nieszczęściom.

25-04-2025
Przepis
Crostini z pasztetem borowikowym i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z Pasztetetm borowikowym Berger to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-04-2025
Przepis
Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów nikogo nie trzeba przekonywać... W zasadzie ilu kucharzy– tyle burgerów. My proponujemy wam burgery wieprzowe ze śląską nutą.  

28-02-2025