Gdy najdzie nas głód, ale nie chcemy spędzać wielu godzin w kuchni, rozwiązaniem będzie prosty, ale pyszny przepis na domowego hot doga ze śląskim akcentem, czyli żymłę z wusztem.
Hot dog to uliczna potrawa bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, a przez amerykanizację popkultury to danie dotarło również do nas. Ślązacy jednego lubią do obcych potraw dodawać odrobinę lokalnej tradycji, dlatego nasza wersja musi zawierać śląski akcent, czyli dobry wuszt!
Hot doga ze śląskim akcentem, czyli żymła z wusztem
Wykonanie:
Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć osłonki, a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.
Rada:
Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.
Składniki:
4 podłużne bułki do hot dogów
paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych - Bergerki marki Berger
kilka liści sałaty
1 czerwona papryka
2 ogórki (świeże bądź kiszone)
2 pomidory
Wszystko gotowe! Teraz można usiąść i zajadać pysznego, domowego hot doga. Smacznego!