Ciepłe miesiące są z nami! A to oznacza, że nadszedł czas wypadów na łono natury z przyjaciółmi. Co zrobić, gdy zgłodniejemy podczas wypoczynku na świeżym powietrzu? Mamy dla Was przepis na piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera!
Wykonanie:
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta.
Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min.
Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.
Składniki:
Ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
½ kostki masła
żółtko
łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Farsz:
3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
ser mozzarella
6 pomidorków koktajlowych
½ szklanki śmietany 30%
białko z jednego jajka
2 ząbki czosnku
świeża bazylia do dekoracji