Jak połączyć zagraniczne smaki z polskim, a właściwie śląskim mięsem? Można zrobić to przy pomocy naszego przepisu na Kolorowe tortille z szarpaną wołowiną i warzywami. Szybkie danie, które posmakuje zarówno małym, jak i dużym.
Połączenie kuchni latynoskiej oraz śląskiej to najlepsza wersja tego, co przynieść może "fusion cuisine". Polskie mięso oraz pomysł na danie, mocno zakorzeniony w świadomości wszystkich narodów od Hiszpanii aż po Amerykę Łacińską.
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Składniki:
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide - „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
- 4 tortille
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
Wykonanie:
Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.
Pozostaje tylko życzyć Wam smacznego!