Szakszuka to danie znane w wielu kuchniach wschodnich. To potrawa prosta do przyrządzenia, wymagająca podstawowych składników, która jednak jest pyszna i pokrzepiająca, a to ważne podczas jesiennych miesięcy. Tym razem proponujemy nową, oryginalną wersję tego posiłku.
Szakszuka po polsku
Składniki:
2 duże dojrzałe pomidory
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
mały ząbek czosnku
100 g czerwonej papryki
70 g Kiełbasy Bergera
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki
2 jajka
posiekana pietruszka i szczypiorek
czerwona cebula
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę i smażyć do zarumienienia. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko podsmażyć.
Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Podawać z poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką oraz świeżym pieczywem.
Smacznego!