kiełbasy berger
berger

Aktualności


2024-12-12

Górnicza mini lasagne po śląsku

Moda na gotyckie, czarne jedzenie trwa na całym świecie. W jednej z nowojorskich lodziarni można zjeść czarne lody, w sklepach Ikea w Japonii dostępne są czarne hot-dogi Ninja Dog, w sklepach można dostać m.in. czarne bułki, makaroniki i ryż. Postanowiliśmy nawiązać do tej mody i zaproponować włoską lasagne, w czarnej, górniczej odsłonie. 

Zainteresowaliśmy was? To obejrzyjcie film na naszym kanale na YouTube, a poniżej macie przepis. Smacznego!

 

Przepis na górniczą mini lasagne po śląsku

Składniki:

- 500 g Kiełbasy pieprzowej Berger

- 250 g makaronu lasagne

- 400 g pomidorów z puszki

- 1 świeża czerwona papryka

- 1 średnia cebula

- 1 szklanka czarnych oliwek

- 20 tabletek medycznego węgla aktywnego

- 50 g sera mozzarella

- 200 ml mleka

- 4 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno

- 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka suszonego oregano

 

Sposób przygotowania:

Mięsny farsz

Cebulę i czosnek drobno siekamy i przysmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną drobno paprykę i smażymy pod przykryciem jeszcze 5 min. Z Kiełbasy pieprzowej ściągamy osłonkę. Rozgniatamy ją widelcem aby uzyskać jednolitą masę. Do rozdrobnionej kiełbasy dajemy bazylię, oregano, połowę łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy. Na patelnię z duszoną cebulą, czosnkiem i papryką dokładamy mięso i podsmażamy przez 5 minut co chwilę mieszając. Węgiel aktywny rozbijamy w moździerzu na drobny proszek. 

Pomidory wyciągamy z puszki, razem z sosem drobno siekamy i dodajemy na patelnię z mięsem. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie ściągamy pokrywkę, dodajemy połowę węgla aktywnego i podsmażamy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sól według uznania.

Lasagne
Plastry gotowego makaronu do lasagne wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 2 minuty i wyciągamy. Makaron powinien być elastyczny, lecz niedogotowany. Odcedzamy.

Sos beszamel 
Wkładamy do garnka 2 łyżeczki masła i rozgrzewamy. Dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie delikatnie wlewamy mleko ciągle mieszając, aż sos będzie gładki. Dodajemy resztę węgla aktywnego i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Odstawiamy z ognia. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie
Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem. Wkładamy makaron, farsz mięsny, sos beszamel, ser, makaron, sos beszamel i posypujemy obficie serem. Na wierzchu układamy połówki czarnych oliwek. Makaron będzie wystawał z foremek, ale tym się nie przejmujemy - będzie w tym miejscu bardziej chrupiący. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut przykrywając folią aluminiową, po czym ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż przestygnie i wyciągamy z foremek gotowe do zjedzenia mini lasagne w oryginalnej czarnej odsłonie. 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Ekskluzywna noga z kaczki

Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.

19-12-2024
Przepis
Mięsa ze słoja - polywka gulaszowa i rolady śląskie

Wskrzeszamy ducha PRL-u i proponujemy polywkę gulaszową oraz rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą. A wszystko na bazie naszych pysznych dań w słoikach.

13-12-2024
Przepis
Górnicza mini lasagne po śląsku

Moda na gotyckie, czarne jedzenie trwa na całym świecie. Postanowiliśmy do niej nawiązać i zaproponować włoską lasagne w czarnej, górniczej odsłonie. Jest idealna na przekąskę. Zainteresowaliśmy was? Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

12-12-2024
News
Śląskie kiełbasy i wędzonki Berger z nowym katalogiem

Nowy katalog produktów Berger to odświeżona szata graficzna, nowy podział kategorii produktowych oraz pyszne kiełbasy, wędzonki, dania gotowe oraz mięsa wolnogotowane.

24-03-2023