Wskrzeszamy ducha PRL-u i proponujemy polywkę gulaszową oraz rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą. Jednym zdaniem: kulinarny socjalizm w kapitalistycznej odsłonie! A wszystko na bazie naszych pysznych Domowych Dań Gotowych Berger.
W filmie na naszym kanale YouTube znajdziecie szczegółową instrukcję jak przygotować smakowity obiad z dwóch dań. Przy okazji pojawia się tam kilka peerelowskich gadżetów... Ciekawe, czy będziecie potrafili wszystkie rozpoznać?
Przepis na polywkę gulaszową i rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą
Składniki (na 3 porcje):
- 1 słoik Gulaszu wieprzowego ze śmietaną Berger
- 1 słoik Rolad wieprzowych w sosie pieczeniowym Berger
- 200 g krup pogańskich/kaszy gryczanej (waga sucha przed ugotowaniem)
- ½ główki modrej/czerwonej kapusty
- garść orzechów włoskich
- 300 g boczku wędzonego
- 3 kromki pszennego pieczywa
- ½ szklanki bulionu
- 3 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ulubione świeże zioła do przybrania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dokładamy boczek i podsmażamy do zeszklenia. Do rondla wsypujemy krupy pogańskie (kaszę gryczaną) i wlewamy 450 ml wody. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż krupy wchłoną wodę. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Orzechy kruszymy w dłoniach. Wkładamy do garnka z krupami orzechy i połowę przygotowanej porcji cebuli z boczkiem. Dodajemy łyżkę masła a następnie mieszamy. Ponownie przykrywamy garnek na 5 min. Kapustę szatkujemy. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Do modrej kapusty dodajemy resztę podsmażonej cebuli z boczkiem, majeranek, pokrojone jabłko, łyżkę masła i mieszamy. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego pod przykryciem i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Potem ściągamy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20 min. Piekarnik ustawiamy na 180°C.
Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na krzyż, żeby z każdego powstały 4 słupki. Gulasz wieprzowy ze śmietaną Berger przelewamy do rondla i dodajemy bulion. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy widelcem. Gulasz się odrobine rozwodni i będzie gotowa polywka (zupa) gulaszowa. Podgrzewamy.
Rolady wieprzowe w sosie pieczeniowym Berger przekładamy do garnka i podgrzewamy. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i podsmażamy kromki chleba z dwóch stron, aż się zarumienią, aby uzyskać chrupiące tosty maślane.
Do miseczki wykładamy polywkę gulaszową i dekorujemy ziołami i chrupiącą grzanką. Przygotowane krupy wykładamy na drugi talerz, dodajemy rolady z sosem, modrą kapustę i ogórka kiszonego.
Smacznego!