Co jeść latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie, a upały dają się we znaki? Na pewno coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego i dodającego energii ? Poznajcie nasz przepis na pyszną sałatkę z bobem i kabanosami
Składniki:
100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger
1 kg bobu
200 g pomidorków koktajlowych
2 garście kiełek słonecznika
3 łyżki pestek słonecznika
10 czarnych oliwek (w krążkach)
pół pęczka koperku
pół natki pietruszki
50 g twardego sera np. Grana Padano
Dressing:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Wykonanie:
W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.