kiełbasy berger
berger

Aktualności


2024-12-19

Ekskluzywna noga z kaczki

Ekskluzywna noga z kaczki

Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.

Zobaczcie, w jaki sposób Mięso pomału uwarzone Berger można podać niczym w gwiazdkowej restauracji. Zapraszamy na film na naszym kanale na YouTube. Smacznych Świąt!

 

Przepis na ekskluzywną nogę z kaczki sous-vide na świąteczny stół

Składniki:

- 2 opakowania Nogi z kaczki pomału uwarzonej Berger

- 100 g sera Raclette

- 1 średni czerwony burak

- 1 nieduża marchewka

- 1 nieduża pietruszka

- 2 małe ziemniaki

- 2 pięciomilimetrowe plastry pora

- ½ szklanki naturalnego miodu

- łyżka masła

- kilka łuskanych pestek dyni

- 2-3 łyżeczki ziaren sezamu

- oliwa

- kiełki

- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon)


Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do stanu al dente. Wyciągamy z wody, przekrawamy ziemniaki na pół i podsmażamy na maśle płaską stroną, co jakiś czas polewając po wierzchu roztopionym masłem z patelni.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, solimy i pieprzymy. Następnie wkładamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę i smażymy pod przykryciem kilka minut, aż będą widoczne ślady pieczenia. Smarujemy miodem i podsmażamy, aż miód się skarmelizuje. Pod koniec delikatnie posypujemy sproszkowanym imbirem. Po zdjęciu z patelni odcinamy je równo przy grubszym końcu, tak żeby można je było postawić pionowo na talerzu i posypujemy sezamem.

Na oliwie z dwóch stron delikatnie podsmażamy 2 plastry pora. Buraka myjemy, zawijamy w spożywczą folie aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200°C na 60 min. Po upieczeniu ściągamy skórkę, kroimy na 2-3 mm plasterki, posypujemy odrobiną cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsmażamy przez chwilę na oliwie, następnie smarujemy miodem i delikatne obsmażamy, aż miód się skarmelizuje.

„Nogę z kaczki pomału uwarzoną” Berger wyjmujemy z opakowania. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kaczkę. Podsmażamy przez chwilę po czym smarujemy z dwóch stron miodem i znowu podsmażamy, aż miód się skarmelizuje i będzie z wierzchu delikatnie chrupiąca.

Sos z kaczki, który pozostał z opakowania łączymy z tym, na którym podsmażaliśmy kaczkę. Podgrzewamy przez 3-5 minut często mieszając, aż nam się zredukuje do lekko gęstej, ale lejącej się konsystencji. Następnie przecedzamy przez gęste sito i mamy gotowy sos.

Wykładamy na każdy talerz: jeden plaster pora rozdzielamy i wykładamy na talerz pod nogę z kaczki, drugi kładziemy obok w całości, stawiamy marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pozostawiamy w mundurkach polewamy roztopionym serem, wykładamy plasterki buraków, wylewamy sos i przyozdabiamy kaczkę kiełkami, a talerz pestkami dyni.

Ser Raclette grillujemy, aż się zarumieni i półpłynny wykładamy na talerz polewając nim ziemniaki.

Smacznego!

 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Nasze wielkie, wspólne grillowanie

Nie ma lepszego sposobu na urządzenie prawdziwej grillowej uczty niż wspólne przygotowanie jej w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych... Z pewnością ułatwią wam to produkty z oferty grillowej Berger, które doskonale nadają się na ruszt.

30-04-2025
Przepis
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego, wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatak. Nie bez przyczyny podaje się ją z chrzanem, który jest symbolem męki Pańskiej i zapobiega nieszczęściom.

25-04-2025
Przepis
Crostini z pasztetem borowikowym i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z Pasztetetm borowikowym Berger to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-04-2025
Przepis
Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów nikogo nie trzeba przekonywać... W zasadzie ilu kucharzy– tyle burgerów. My proponujemy wam burgery wieprzowe ze śląską nutą.  

28-02-2025