kiełbasy berger
berger

Aktualności


2025-01-30

Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów nikogo nie trzeba przekonywać... W zasadzie ilu kucharzy– tyle burgerów. My proponujemy wam burgery wieprzowe ze śląską nutą.  

Obejrzyjcie film, gdzie więcej o tym opowiadamy, a jeśli zainteresuje was to danie poniżej znajdziecie szczegółowy przypis. 

 

Przepis na burgera wieprzowego ze śląską nutą 

Składniki:

- 1 opakowanie Burgerów wieprzowych Berger

- kilka gałązek świeżej pietruszki

- 50 ml majonezu

- 100 ml jogurtu greckiego

- 2 ząbki czosnku

- 1 czerwona papryka

- 1 czerwona cebula

- 2 średniej wielkości pomidory

- 2 młode ziemniaki średniej wielkości

- 1 większy ogórek gruntowy

- 1 większy ogórek małosolny

- 2 garście mieszanki różnych liści sałat

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz (czarny i kolorowy)

Dressing czosnkowo-pietruszkowy
Grubo siekamy natkę pietruszki i przekładamy do miseczki. Dodajemy 50 ml majonezu i 100 ml jogurtu greckiego. Wyciskamy na prasce 2 ząbki czosnku. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki.

Salsa paprykowo-pomidorowa
Kroimy w drobną kostkę czerwoną paprykę i połowę czerwonej cebuli, przekładamy do miseczki. Dwa pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dokładamy do miseczki. Mieszamy. Wszystko przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1 minutę, następnie dusimy pod przykryciem około 3 min.

Ziemniaki z blachy
Dwa młode ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plasterki i grillujemy z obu stron do miękkości. Gotowe ziemniaki solimy. Smakują jak z ogniska.

Burger
Kroimy świeżego ogórka gruntowego i ogórka małosolnego w podłużne, cienkie plastry. Połowę czerwonej cebuli kroimy w piórka. Otwieramy opakowanie Burgerów wieprzowych Berger. Są to kotlety, w których składzie mamy 96% mięsa wieprzowego, bułkę pszenną, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Bardzo czysta etykieta! Grillujemy z obu stron prze kilka minut do pożądanego stopnia wysmażenia. Bułki do burgerów rozcinamy na pół i podpiekamy na grillu z obu stron.
Składamy burgera: spodnią część bułki od wewnątrz smarujemy dressingiem czosnkowo-pietruszkowym, układamy na nim kotleta, na to kładziemy piórka czerwonej cebuli, następnie na przemian po dwa plasterki ogórka małosolnego (jako śląski akcent) i ogórka świeżego. Na to liście różnych sałat, a na nie sporą łyżkę wcześniej przygotowanej salsy. Przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy razem z ziemniaczkami z blachy jako śląski (zdrowszy) odpowiednika frytek.

Smacznego!

 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego, wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatak. Nie bez przyczyny podaje się ją z chrzanem, który jest symbolem męki Pańskiej i zapobiega nieszczęściom.

10-04-2025
Przepis
Crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z  Pasztetetm borowikowym Berger  to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-03-2025
Przepis
Szynka w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jego przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

27-02-2025
Przepis
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina w lindze po śląsku

Mamy dla was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprawdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu. Sprawdźcie przepis!

07-02-2025