Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów nikogo nie trzeba przekonywać... W zasadzie ilu kucharzy– tyle burgerów. My proponujemy wam burgery wieprzowe ze śląską nutą.
Obejrzyjcie film, gdzie więcej o tym opowiadamy, a jeśli zainteresuje was to danie poniżej znajdziecie szczegółowy przypis.
Przepis na burgera wieprzowego ze śląską nutą
Składniki:
- 1 opakowanie Burgerów wieprzowych Berger
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- 50 ml majonezu
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 młode ziemniaki średniej wielkości
- 1 większy ogórek gruntowy
- 1 większy ogórek małosolny
- 2 garście mieszanki różnych liści sałat
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz (czarny i kolorowy)
Dressing czosnkowo-pietruszkowy
Grubo siekamy natkę pietruszki i przekładamy do miseczki. Dodajemy 50 ml majonezu i 100 ml jogurtu greckiego. Wyciskamy na prasce 2 ząbki czosnku. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Salsa paprykowo-pomidorowa
Kroimy w drobną kostkę czerwoną paprykę i połowę czerwonej cebuli, przekładamy do miseczki. Dwa pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dokładamy do miseczki. Mieszamy. Wszystko przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1 minutę, następnie dusimy pod przykryciem około 3 min.
Ziemniaki z blachy
Dwa młode ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plasterki i grillujemy z obu stron do miękkości. Gotowe ziemniaki solimy. Smakują jak z ogniska.
Burger
Kroimy świeżego ogórka gruntowego i ogórka małosolnego w podłużne, cienkie plastry. Połowę czerwonej cebuli kroimy w piórka. Otwieramy opakowanie Burgerów wieprzowych Berger. Są to kotlety, w których składzie mamy 96% mięsa wieprzowego, bułkę pszenną, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Bardzo czysta etykieta! Grillujemy z obu stron prze kilka minut do pożądanego stopnia wysmażenia. Bułki do burgerów rozcinamy na pół i podpiekamy na grillu z obu stron.
Składamy burgera: spodnią część bułki od wewnątrz smarujemy dressingiem czosnkowo-pietruszkowym, układamy na nim kotleta, na to kładziemy piórka czerwonej cebuli, następnie na przemian po dwa plasterki ogórka małosolnego (jako śląski akcent) i ogórka świeżego. Na to liście różnych sałat, a na nie sporą łyżkę wcześniej przygotowanej salsy. Przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy razem z ziemniaczkami z blachy jako śląski (zdrowszy) odpowiednika frytek.
Smacznego!