Mamy dla Was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprawdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu.
Przepis znajdziecie poniżej. A jeśli chcecie zobaczyć, jak przygotowaliśmy ją krok po kroku, zapraszamy na film
Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę w lindze po śląsku
Składniki:
- 1 opakowanie „Łopatki wieprzowej wolnogotowanej” Berger,
- 1 linga (bagietka)
- liście sałaty
- 1 świeża czerwona papryka
- ½ szklanki grzybów marynowanych
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 100 ml majonezu
- 1 średni ogórek kiszony
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Garść szczypiorku grubo siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy 100 ml majonezu i 3 łyżki ketchupu oraz drobno posiekanego ogórka kiszonego. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na 30 min do lodówki.
Otwieramy opakowanie „Łopatki wieprzowej wolnogotowanej” Berger. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dwoma widelcami szarpiemy mięso wzdłuż włókien.
Lingę rozcinamy wzdłuż.
Spodnią część lingi od wewnątrz smarujemy sosem, układamy na niej poszarpane mięso, na to kładziemy grzybki marynowane i pociętą w paski paprykę. Na to liście sałaty, a na nie sos w ilości według uznania.
Przykrywamy drugą częścią lingi i gotowe.
Smacznego!