kiełbasy berger
berger

Aktualności


2025-02-27

Szynka w pomarańczach na puree z manogo i białych warzyw z pieczonymi batatami

Szynka w pomarańczach

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

Szczegółową listę składników oraz przepis znajdziecie poniżej, a dla ułatwienia na filmie pokazujemy sposób wykonania. 

Przepis na szynkę w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw z pieczonymi batatami

Składniki:

- 1 opakowanie „Szynki wieprzowej wolnogotowanej” Berger

- 100 ml musu mango

- 1 pomarańcza

- 1 batat

- 1 duży korzeń pietruszki

- 1 mały korzeń selera

- 2 gałązki rozmarynu

- duża szczypta mielonej czarnej soli Kala Namak

- 1 łyżka kremu z octu balsamicznego (glaze/glassa)

- mała garstka kiełków pora

- 2 łyżki cukru pudru

- pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Obieramy pietruszkę i seler. Kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy aromatyczną czarną sól Kala Namak i szczyptę pieprzu. Miksujemy, aby uzyskać purée.

Batata obieramy ze skórki, kroimy w półksiężyce i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy 50 ml oliwy, sól, pieprz, igły rozmarynu. Taką marynatą zalewamy bataty, po czym odkładamy do lodówki na 60 min. Następnie pieczemy bataty w piekarniku przez 20 minut w temp. 180°C.

Otwieramy opakowanie „Szynki wieprzowej wolnogotowanej” i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i kroimy w plastry. Pozostały po pieczeniu sos przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę i dokładnie mieszamy z kremem z octu balsamicznego.

Mus mango przelewamy do tubki, żeby łatwiej było nim dekorować talerz. Pomarańczę tniemy na plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy cukier i karmelizujemy krótko z dwóch stron. Wkładamy na talerz. Najpierw układamy na całym talerzu warstwę purée, na niej układamy mięso, obok bataty.

Mięso delikatnie polewamy przygotowanym sosem i przybieramy skarmelizowanymi plastrami pomarańczy. Danie przyozdabiamy kiełkami pora i gotowe.

Smacznego!

 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z  Pasztetetm borowikowym Berger  to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-03-2025
Przepis
Szynka w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jego przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

27-02-2025
Przepis
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina w lindze po śląsku

Mamy dla was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprwdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu. Sprawdźcie przepis!

07-02-2025
Przepis
Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów, nikogo nie trzeba przekonywać. W zasadzie, ilu kucharzy - tyle burgerów. My proponujemy Burgera wieprzowego ze śląską nutą.

30-01-2025