Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.
Szczegółową listę składników oraz przepis znajdziecie poniżej, a dla ułatwienia na filmie pokazujemy sposób wykonania.
Przepis na szynkę w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw z pieczonymi batatami
Składniki:
- 1 opakowanie „Szynki wieprzowej wolnogotowanej” Berger
- 100 ml musu mango
- 1 pomarańcza
- 1 batat
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 2 gałązki rozmarynu
- duża szczypta mielonej czarnej soli Kala Namak
- 1 łyżka kremu z octu balsamicznego (glaze/glassa)
- mała garstka kiełków pora
- 2 łyżki cukru pudru
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Obieramy pietruszkę i seler. Kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy aromatyczną czarną sól Kala Namak i szczyptę pieprzu. Miksujemy, aby uzyskać purée.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w półksiężyce i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy 50 ml oliwy, sól, pieprz, igły rozmarynu. Taką marynatą zalewamy bataty, po czym odkładamy do lodówki na 60 min. Następnie pieczemy bataty w piekarniku przez 20 minut w temp. 180°C.
Otwieramy opakowanie „Szynki wieprzowej wolnogotowanej” i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i kroimy w plastry. Pozostały po pieczeniu sos przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę i dokładnie mieszamy z kremem z octu balsamicznego.
Mus mango przelewamy do tubki, żeby łatwiej było nim dekorować talerz. Pomarańczę tniemy na plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy cukier i karmelizujemy krótko z dwóch stron. Wkładamy na talerz. Najpierw układamy na całym talerzu warstwę purée, na niej układamy mięso, obok bataty.
Mięso delikatnie polewamy przygotowanym sosem i przybieramy skarmelizowanymi plastrami pomarańczy. Danie przyozdabiamy kiełkami pora i gotowe.
Smacznego!