kiełbasy berger
berger

Aktualności


2025-03-14

Crostini z pasztetem borowikowym i konfitowaną czerwoną cebulą

Crostini z pasztetem

Macie może ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwykle smacznego? W takim razie Crostini z pasztetem wędzonym i konfitowaną czerwoną cebulą jest właśnie dla was! Małe kanapeczki idealne na przekąskę, czyli włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

Obejrzyjcie wideo poradnik, przeczytajcie przepis i widzimy się w kuchni :)

 

Przepis na crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą

Składniki:

- 1 opakowanie Pasztetu borowikowego Berger

- 4 średnie cebule

- 50 ml oliwy

- 150 g masła

- 1 szklanka grzanego (przyprawionego) czerwonego wina tzw. „grzańca”

- 1 bagietka

- pęczek bazylii

- 4 szare pieczarki

 

Sposób przygotowania:

Otwieramy opakowanie Pasztetu borowikowego Berger. Ściągamy z pasztetu osłonkę, przekładamy do naczynia i odkładamy do zamrażarki na 30 min. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól i pieprz. Rozgrzewamy na patelni 100 g masła i przysmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy szklankę wina na „grzańca” i redukujemy, aż zrobi nam się gęsta masa. Bagietkę kroimy na kromki o grubości 2 cm. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 50 g masła i opiekamy grzanki z dwóch stron, aż będą chrupiące.

Z bazylii odrywamy listki. Grzyby tniemy na paski i obsmażamy na oliwie. 

Pasztet wykładamy na grzanki, następnie cebulę, a na nią plaster pieczarki i bazylię. Podajemy z grzanym winem.

I tak oto mamy włoską przystawkę z polskim akcentem.

Smacznego!

 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z  Pasztetetm borowikowym Berger  to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-03-2025
Przepis
Szynka w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jego przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

27-02-2025
Przepis
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina w lindze po śląsku

Mamy dla was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprwdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu. Sprawdźcie przepis!

07-02-2025
Przepis
Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów, nikogo nie trzeba przekonywać. W zasadzie, ilu kucharzy - tyle burgerów. My proponujemy Burgera wieprzowego ze śląską nutą.

30-01-2025