Macie może ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwykle smacznego? W takim razie Crostini z pasztetem wędzonym i konfitowaną czerwoną cebulą jest właśnie dla was! Małe kanapeczki idealne na przekąskę, czyli włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.
Obejrzyjcie wideo poradnik, przeczytajcie przepis i widzimy się w kuchni :)
Przepis na crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą
Składniki:
- 1 opakowanie Pasztetu borowikowego Berger
- 4 średnie cebule
- 50 ml oliwy
- 150 g masła
- 1 szklanka grzanego (przyprawionego) czerwonego wina tzw. „grzańca”
- 1 bagietka
- pęczek bazylii
- 4 szare pieczarki
Sposób przygotowania:
Otwieramy opakowanie Pasztetu borowikowego Berger. Ściągamy z pasztetu osłonkę, przekładamy do naczynia i odkładamy do zamrażarki na 30 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól i pieprz. Rozgrzewamy na patelni 100 g masła i przysmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy szklankę wina na „grzańca” i redukujemy, aż zrobi nam się gęsta masa. Bagietkę kroimy na kromki o grubości 2 cm. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 50 g masła i opiekamy grzanki z dwóch stron, aż będą chrupiące.
Z bazylii odrywamy listki. Grzyby tniemy na paski i obsmażamy na oliwie.
Pasztet wykładamy na grzanki, następnie cebulę, a na nią plaster pieczarki i bazylię. Podajemy z grzanym winem.
I tak oto mamy włoską przystawkę z polskim akcentem.
Smacznego!