kiełbasy berger
berger

Aktualności


2025-04-10

Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowo-musztardowym z pieczarkami

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatek przez cały rok. Nie bez przyczyny też białą kiełbasę serwujemy w sosie chrzanowym. Korzeń ten według tradycji jest symbolem męki Pańskiej, zapobiega nieszczęściom i sporom między bliskimi. Dlatego, jak nie chcecie kłótni z teściową przy stole - dodajcie chrzanu do kiełbasy :)

Proponujemy przepis na kiełbasę w sosie chrzanowym z dodatkiem musztardy i pieczarek. Zapraszamy na film!

Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowo-musztardowym z pieczarkami

Składniki:

- 500 g Kiełbasy białej surowej Berger

- ½ kg pieczarek

- 3 żółtka

- ½ litra śmietany 30%

- 200 ml bulionu

- 1 większa cebula dymka

- 1 szklanka słodkiego białego wina

- 4 łyżki masła

- 1łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

- 200 g tartego chrzanu

- 100 ml oleju

- 50 g masła

- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, solimy i przesmażamy na oleju aż się zeszkli. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, bulion, śmietanę, chrzan, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Po czym sos odstawiamy.

W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Następnie obieramy je ze skorupek i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka kruszymy, dodajemy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy przez minutę, doprowadzając do wrzenia, po czym odstawiamy. 

Wyciągamy z opakowania Kiełbasę białą, surową Berger i wykładamy na rozgrzany olej na patelni z wysokim rantem. Delikatnie podsmażamy z dwóch stron. Następnie robimy po kilka centymetrowych nacięć z dwóch stron każdego kawałka. Wlewamy wino i dalej gotujemy w nim kiełbasę przez około 10 min.

Przekładamy sos do płaskiego naczynia z rantem, wkładamy do sosu kiełbasę i przystrajamy zieleniną. 

Smacznego!


Pozostałe Aktualności


Przepis
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego, wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatak. Nie bez przyczyny podaje się ją z chrzanem, który jest symbolem męki Pańskiej i zapobiega nieszczęściom.

10-04-2025
Przepis
Crostini z Pasztetem borowikowym Berger i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z  Pasztetetm borowikowym Berger  to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-03-2025
Przepis
Szynka w pomarańczach na puree z mango i białych warzyw

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jego przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

27-02-2025
Przepis
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina w lindze po śląsku

Mamy dla was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprawdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu. Sprawdźcie przepis!

07-02-2025