Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.
Zobaczcie, w jaki sposób Mięso pomału uwarzone Berger można podać niczym w gwiazdkowej restauracji. Zapraszamy na film na naszym kanale na YouTube. Smacznych Świąt!
Przepis na ekskluzywną nogę z kaczki sous-vide na świąteczny stół
Składniki:
- 2 opakowania Nogi z kaczki pomału uwarzonej Berger
- 100 g sera Raclette
- 1 średni czerwony burak
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 2 pięciomilimetrowe plastry pora
- ½ szklanki naturalnego miodu
- łyżka masła
- kilka łuskanych pestek dyni
- 2-3 łyżeczki ziaren sezamu
- oliwa
- kiełki
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do stanu al dente. Wyciągamy z wody, przekrawamy ziemniaki na pół i podsmażamy na maśle płaską stroną, co jakiś czas polewając po wierzchu roztopionym masłem z patelni.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, solimy i pieprzymy. Następnie wkładamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę i smażymy pod przykryciem kilka minut, aż będą widoczne ślady pieczenia. Smarujemy miodem i podsmażamy, aż miód się skarmelizuje. Pod koniec delikatnie posypujemy sproszkowanym imbirem. Po zdjęciu z patelni odcinamy je równo przy grubszym końcu, tak żeby można je było postawić pionowo na talerzu i posypujemy sezamem.
Na oliwie z dwóch stron delikatnie podsmażamy 2 plastry pora. Buraka myjemy, zawijamy w spożywczą folie aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200°C na 60 min. Po upieczeniu ściągamy skórkę, kroimy na 2-3 mm plasterki, posypujemy odrobiną cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsmażamy przez chwilę na oliwie, następnie smarujemy miodem i delikatne obsmażamy, aż miód się skarmelizuje.
„Nogę z kaczki pomału uwarzoną” Berger wyjmujemy z opakowania. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kaczkę. Podsmażamy przez chwilę po czym smarujemy z dwóch stron miodem i znowu podsmażamy, aż miód się skarmelizuje i będzie z wierzchu delikatnie chrupiąca.
Sos z kaczki, który pozostał z opakowania łączymy z tym, na którym podsmażaliśmy kaczkę. Podgrzewamy przez 3-5 minut często mieszając, aż nam się zredukuje do lekko gęstej, ale lejącej się konsystencji. Następnie przecedzamy przez gęste sito i mamy gotowy sos.
Wykładamy na każdy talerz: jeden plaster pora rozdzielamy i wykładamy na talerz pod nogę z kaczki, drugi kładziemy obok w całości, stawiamy marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pozostawiamy w mundurkach polewamy roztopionym serem, wykładamy plasterki buraków, wylewamy sos i przyozdabiamy kaczkę kiełkami, a talerz pestkami dyni.
Ser Raclette grillujemy, aż się zarumieni i półpłynny wykładamy na talerz polewając nim ziemniaki.
Smacznego!