Nie ma lepszego sposobu na urządzenie prawdziwej grillowej uczty niż wspólne przygotowanie jej w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych... Z pewnością ułatwią wam to produkty z oferty grillowej Berger, które doskonale nadają się na ruszt.
Podpowiadamy też kilka przepisów, które sprawdzą się na taką okazję. Obejrzyjcie nasz film!
Co na grilla? Klasykiem grillowym jest oczywiście kiełbasa, którą wystarczy naciąć i położyć na ruszcie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa zwyczajna czy Kiełbasa z zymftem Berger. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Frankfurterki premium czy Spirala grillowa Berger. Wielu zwolenników ma Kiełbasa z serem, której nie nacinamy, żeby ser nie wypłynął. W całości na ruszcie kładziemy również Ryżok. Do Kaszanki radzimy dodać pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę i zawinąć w folię aluminiową.
Z Kiełbasą sołtysa białą świetnie komponują się zielone szparagi. Wystarczy naciąć kiełbasę wzdłuż, tworząc kieszonki, do których wkładamy po jednym szparagu, ułamując wcześniej zdrewniałe końce. Zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na ruszt.
Kiełbasa (np. Kiełbasa chopska Berger) przyda nam się także do szaszłyków. Kroimy ją na plasterki, kroimy na kawałki bakłażana, czerwoną paprykę i świeżego ananasa. Nadziewamy na przemian na patyczki. Kiełbasę zwyczajną możemy też wykorzystać jako farsz do pieczarek. Siekamy ją bardzo drobno. Od pieczarek oddzielamy nóżki, które także drobno kroimy i mieszamy z kiełbasą. Takim farszem napełniamy kapelusze, posypując po wierzchu serem mozzarella.
A co powiecie na bajgle z grilla? Wędzonkę ze Śląska kroimy w grube plastry i opiekamy na grillu. Bajgle przekrawamy na pół i z obu stron opiekamy. Podpieczone bułki nacieramy od środka ząbkiem czosnku. Kładziemy na połówkę bajgla plastry wędliny, plasterki żółtego sera, salsę z pieczonych warzyw, przykrywamy drugą połówką bajgla i przez chwilę podpiekamy na ruszcie, żeby ser się rozpuścił.
Impreza grillowa nie może się obyć bez karkówki i żeberek. Sięgnijcie po Karczek grillowany po staropolsku Berger. Wystarczy wyjąć z opakowania już zamarynowane plastry mięsa, dusić je przez ok. 20 min., a następnie przełożyć na ruszt i upiec.
Do żeberek przygotujcie:
1 kg surowych żeberek wieprzowych
100 ml naturalnego miodu
50 ml sosu sojowego
100 ml wody
Sól, pieprz
Żeberka kroimy na kawałki wzdłuż kości, mieszamy z płynnymi składnikami, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Dusimy przez ok. 40 min. na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie 10 min. bez przykrycia. Tak uduszone żeberka, wykładamy na ruszt.
A może macie ochotę na zupę lub gulasz? Pyszne dania słoikowe Berger (np. Krupnik, Żurek śląski lub Gulasz) wlewamy do żeliwnego kociołka, podgrzewamy i gotowe! Równie szybko przyrządzicie np. udka kaczki – Mięso pomału uwarzone wystarczy tylko podgrzać.
Na koniec dodatki: salsa z pieczonych warzyw, sos czosnkowo-kolendrowy i grillowane warzywa (np. bataty i marchewka, które wystarczy obrać, pokroić i położyć na ruszcie).
Salsa z pieczonych warzyw
1 mała cukinia
2 czerwone papryki
2 średniej wielkości pomidory
1 główka czosnku w całości
Pęczek natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sok z całej cytryny
Sól, pieprz
Warzywa myjemy, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i smarujemy oliwą. Pieczemy w 190 st. C ok. 35 minut, do momentu aż skórka zacznie lekko czernieć, a warzywa zmiękną (ale nie mogą się rozpadać). W połowie pieczenia można warzywa obrócić. Całą główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika obok piekących się warzyw kwadrans przed końcem pieczenia. Upieczone warzywa kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Następnie dodajemy posiekaną, świeżą kolendrę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
Sos czosnkowo-kolendrowy
1/2 główki czosnku
Pęczek świeżej kolendry
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
3 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Majonez i jogurt mieszamy, delikatnie solimy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz oraz według gustu oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Udanego grillowania!