kiełbasy berger
berger

Aktualności


30-04-2025

Nasze wielkie, wspólne grillowanie

Nasze wielkie, wspólne grillowanie

Nie ma lepszego sposobu na urządzenie prawdziwej grillowej uczty niż wspólne przygotowanie jej w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych... Z pewnością ułatwią wam to produkty z oferty grillowej Berger, które doskonale nadają się na ruszt.

Podpowiadamy też kilka przepisów, które sprawdzą się na taką okazję. Obejrzyjcie nasz film!

Co na grilla? Klasykiem grillowym jest oczywiście kiełbasa, którą wystarczy naciąć i położyć na ruszcie. Doskonale sprawdzi się np.  Kiełbasa zwyczajna czy Kiełbasa z zymftem Berger. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Frankfurterki premium czy Spirala grillowa Berger. Wielu zwolenników ma Kiełbasa z serem, której nie nacinamy, żeby ser nie wypłynął. W całości na ruszcie kładziemy również Ryżok. Do Kaszanki radzimy dodać pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę i zawinąć w folię aluminiową.


Z Kiełbasą sołtysa białą świetnie komponują się zielone szparagi. Wystarczy naciąć kiełbasę wzdłuż, tworząc kieszonki, do których wkładamy po jednym szparagu, ułamując wcześniej zdrewniałe końce. Zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na ruszt. 


Kiełbasa (np. Kiełbasa chopska Berger) przyda nam się także do szaszłyków. Kroimy ją na plasterki, kroimy na kawałki bakłażana, czerwoną paprykę i świeżego ananasa. Nadziewamy na przemian na patyczki. Kiełbasę zwyczajną możemy też wykorzystać jako farsz do pieczarek. Siekamy ją bardzo drobno. Od pieczarek oddzielamy nóżki, które także drobno kroimy i mieszamy z kiełbasą. Takim farszem napełniamy kapelusze, posypując po wierzchu serem mozzarella. 


A co powiecie na bajgle z grilla? Wędzonkę ze Śląska kroimy w grube plastry i opiekamy na grillu. Bajgle przekrawamy na pół i z obu stron opiekamy. Podpieczone bułki nacieramy od środka ząbkiem czosnku. Kładziemy na połówkę bajgla plastry wędliny, plasterki żółtego sera, salsę z pieczonych warzyw, przykrywamy drugą połówką bajgla i przez chwilę podpiekamy na ruszcie, żeby ser się rozpuścił. 


Impreza grillowa nie może się obyć bez karkówki i żeberek. Sięgnijcie po Karczek grillowany po staropolsku Berger. Wystarczy wyjąć z opakowania już zamarynowane plastry mięsa, dusić je przez ok. 20 min., a następnie przełożyć na ruszt i upiec. 

Do żeberek przygotujcie: 
1 kg surowych żeberek wieprzowych
100 ml naturalnego miodu 
50 ml sosu sojowego 
100 ml wody 
Sól, pieprz 
Żeberka kroimy na kawałki wzdłuż kości, mieszamy z płynnymi składnikami, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Dusimy przez ok. 40 min. na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie 10 min. bez przykrycia. Tak uduszone żeberka, wykładamy na ruszt.


A może macie ochotę na zupę lub gulasz? Pyszne dania słoikowe Berger (np. Krupnik, Żurek śląski lub Gulasz) wlewamy do żeliwnego kociołka, podgrzewamy i gotowe! Równie szybko przyrządzicie np. udka kaczki – Mięso pomału uwarzone wystarczy tylko podgrzać. 


Na koniec dodatki: salsa z pieczonych warzyw, sos czosnkowo-kolendrowy i grillowane warzywa (np. bataty i marchewka, które wystarczy obrać, pokroić i położyć na ruszcie).
 
Salsa z pieczonych warzyw
1 mała cukinia 
2 czerwone papryki 
2 średniej wielkości pomidory
1 główka czosnku w całości 
Pęczek natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sok z całej cytryny
Sól, pieprz
Warzywa myjemy, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i smarujemy oliwą. Pieczemy w 190 st. C ok. 35 minut, do momentu aż skórka zacznie lekko czernieć, a warzywa zmiękną (ale nie mogą się rozpadać). W połowie pieczenia można warzywa obrócić. Całą główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika obok piekących się warzyw kwadrans przed końcem pieczenia. Upieczone warzywa kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Następnie dodajemy posiekaną, świeżą kolendrę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. 
 
Sos czosnkowo-kolendrowy
1/2 główki czosnku 
Pęczek świeżej kolendry 
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sok z połowy cytryny 
Sól, pieprz 
Majonez i jogurt mieszamy, delikatnie solimy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz oraz według gustu oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
 
Udanego grillowania!
 


Pozostałe Aktualności


Przepis
Nasze wielkie, wspólne grillowanie

Nie ma lepszego sposobu na urządzenie prawdziwej grillowej uczty niż wspólne przygotowanie jej w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych... Z pewnością ułatwią wam to produkty z oferty grillowej Berger, które doskonale nadają się na ruszt.

30-04-2025
Przepis
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Biała kiełbasa jest w Polsce jednym z elementów tradycyjnego, wielkanocnego śniadania i nieodłącznym składnikiem święconki. Do koszyczków trafiła w XVII w. Miała zapewniać rodzinie zdrowie i dostatak. Nie bez przyczyny podaje się ją z chrzanem, który jest symbolem męki Pańskiej i zapobiega nieszczęściom.

25-04-2025
Przepis
Crostini z pasztetem borowikowym i konfitowaną czerwoną cebulą

Macie ochotę na coś niewielkiego i jednocześnie niezwyle smacznego? Małe kanapeczki będą idealne na przekąskę. Crostini z Pasztetetm borowikowym Berger to włoska przystawka z polskim akcentem w modnym ostatnio trendzie finger food.

14-04-2025
Przepis
Burger wieprzowy ze śląską nutą

Burger wieprzowy niejedno ma imię. O tym, że taką kanapkę można przygotować na wiele sposobów nikogo nie trzeba przekonywać... W zasadzie ilu kucharzy– tyle burgerów. My proponujemy wam burgery wieprzowe ze śląską nutą.  

28-02-2025
Przepis
Szynka w pomarańczach na puree z manogo i białych warzyw z pieczonymi batatami

Proponujemy danie idealne na romantyczną kolację przy świecach. Wygląda wyjątkowo wykwintnie, doskonale smakuje, a jego przygotowanie jest naprawdę proste dzięki Szynce wieprzowej wolnogotowanej Berger.

27-02-2025
Przepis
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina w lindze po śląsku

Mamy dla was propozycję na przepyszną kanapkę z Łopatką wieprzową wolnogotowaną Berger. Idealnie sprawdzi się w domu, pracy i podczas wyjazdu. Sprawdźcie przepis!

07-02-2025
Przepis
Ekskluzywna noga z kaczki

Na świąteczny stół proponujemy ekskluzywne danie wykonane metodą sous-vide, które z pewnością zaintryguje miłośników dobrej kuchni. W prosty sposób przygotujecie je, wykorzystując Nogę z kaczki pomału uwarzoną Berger.

19-12-2024
Przepis
Mięsa za słoja - polywka gulaszowa i rolady śląskie

Wskrzeszamy ducha PRL-u i proponujemy polywkę gulaszową oraz rolady śląskie z krupami pogańskimi i modrą kapustą. A wszystko na bazie naszych pysznych dań w słoikach.

13-12-2024
Przepis
Górnicza mini lasagne po śląsku

Moda na gotyckie, czarne jedzenie trwa na całym świecie. Postanowiliśmy do niej nawiązać i zaproponować włoską lasagne w czarnej, górniczej odsłonie. Jest idealna na przekąskę. Zainteresowaliśmy was? Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

12-12-2024
Przepis
Śląskie kiełbasy, wędzonki oraz dania gotowe Berger z nowym katalogiem

Nowy katalog produktów Berger to odświeżona szata graficzna, nowy podział kategorii produktowych oraz pyszne kiełbasy, wędzonki, dania gotowe oraz mięsa wolnogotowane.

24-03-2024
Przepis
Walentynkowe babeczki dla dwojga

Wytrawne babeczki odmienią Wasze podejście do św. Walentego! Wystarczy, że zamiast czekolady i cukru sięgniecie po Kiełbaski Ślązaczki i kozi ser. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

12-02-2023
Przepis
Produkty Berger płyną na daleką północ

Czy wiecie, że produkty Bergera pływają po wodach dalekiej północy? Wszystko dzięki załogom jachtu „Join Us”, od lat eksplorującym dzikie lodowe krainy.

24-01-2023
Przepis
Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Ziemniaki, ser i kiełbaski śląskie to kolejny tradycyjny zestaw składników, który łamie stereotypy! Mamy dla Was kolejny przepis, który musicie wypróbować!

28-10-2022
Przepis
Szakszuka po polsku

Szakszuka to danie znane w wielu kuchniach wschodnich. To potrawa prosta do przyrządzenia, wymagająca podstawowych składników, która jednak jest pyszna i pokrzepiająca, a to ważne podczas jesiennych miesięcy. Tym razem proponujemy nową, oryginalną wersję tego posiłku.

30-09-2022
Przepis
Kolorowe tortille z szarpaną wołowiną i warzywami

Jak połączyć zagraniczne smaki z polskim, a właściwie śląskim mięsem? Można zrobić to przy pomocy naszego przepisu na Kolorowe tortille z szarpaną wołowiną i warzywami. Szybkie danie, które posmakuje zarówno małym, jak i dużym.

25-08-2022
Przepis
Przygotuj się na jesień, czyli bigos po śląsku

Przed nami jeszcze kilka ciepłych tygodni, ale powoli wchodzimy w część roku, która zacznie nas witać chłodnymi wieczorami i krótszymi dniami. Tak, mowa oczywiście o jesieni. A jaki jest najlepszy sposób na dobry nastrój w ostatnich miesiącach roku? Oczywiście dobre jedzenie! Mamy dla Was przepis na bigos po śląsku!

29-07-2022
Przepis
Śląska zupa krem "Ajntopf z franckami" z nutą włoską

Latem, ze względu na upał, nie chce się nam jeść ciężkich dań. Dlatego bardzo pomocne są przepisy na zupy. Tym razem mamy dla Was coś specjalnego - to górnośląska wariacja na temat zupy krem, czyli „Ajntopf z franckami” z nutą włoską.

29-06-2022
Przepis
Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera

Ciepłe miesiące są z nami! A to oznacza, że nadszedł czas wypadów na łono natury z przyjaciółmi. Co zrobić, gdy zgłodniejemy podczas wypoczynku na świeżym powietrzu? Mamy dla Was przepis na piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera!

30-05-2022
Przepis
Domowy hot dog ze śląskim akcentem "Żymła z wusztem"

Gdy najdzie nas głód, ale nie chcemy spędzać wielu godzin w kuchni, rozwiązaniem będzie prosty, ale pyszny przepis na domowego hot doga ze śląskim akcentem, czyli żymłę z wusztem.

29-04-2022
Przepis
Frankfurterki w nowej odsłonie, czyli francki w cieście francuskim

Frankfurterki to kiełbaski znane na całym świecie, uwielbiane na Śląsku pod lokalną nazwą francki. Czy jednak jest to przysmak, który może posłużyć za podstawę bardziej wyrafinowanej potrawy? Ten przepis postara się udowodnić, że tak. Francki w cieście francuskim to przekąska dla wymagających.

29-03-2022
Przepis
Doskonałe wędzonki to podstawa katalogu Zakładów Mięsnych Berger

Od kilku tygodni wszystkie produkty Zakładów Mięsnych Berger znaleźć można w nowym katalogu o odświeżonej szacie graficznej, rozbudowanych opisach każdego z mięs i wędlin, a także z wyraźnym podziałem na kategorie. Wszystko po to, aby nasi partnerzy wiedzieli, co dostają, za każdym razem, gdy zamawiają nasze produkty. Transparentność i jakość są najważniejsze!

27-01-2022
News
Catering świąteczny

Okres świąteczny już wkrótce, a to oznacza wiele obowiązków – nie każdy ma czas, by przygotować potrawy wigilijne dla całej rodziny. W naszej ofercie znajduje się menu na Boże Narodzenie – pełne domowych potraw, które wypełnią zapachem i smakiem każdy dom.

08-12-2021
Przepis
Wędliny premium prosto ze Śląska! Nowy katalog produktów Zakładów Mięsnych Berger już dostępny

Na ofertę ZM Berger składa się wiele produktów przygotowanych według tradycyjnych receptur, tworzonych z pasją i dokładnością. Jednak raz na jakiś czas każda marka potrzebuje odświeżenia wizerunkowego, by móc oferować swoim klientom wciąż najlepsze przysmaki, dostosowane do trendów. W naszym przypadku ten moment nadszedł właśnie teraz! Z dumą prezentujemy klientom nowy katalog!

17-11-2021
Porady
Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie

Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się węgielkami. Przedstawiamy najciekawsze pomysły dzięki którym grillowanie okaże się prostsze, ale również pozwoli na odkrycie nowych smaków.

06-09-2021
Przepis
Domowe smaki w podróży - Dania słoikowe marki Berger

Na wakacjach często nie mamy możliwości ugotowania pysznego, prawdziwie domowego obiadu od podstaw, a jedzenie barowe zazwyczaj szybko nam się nudzi. Na szczęście firma Berger zadbała, aby smaczny polski obiad był zawsze pod ręką. Dania słoikowe Berger to smaki znane od pokoleń, tworzone według sprawdzonych receptur

09-08-2021
Przepis
Przepis: Kolorowe szaszłyki z karczku

Gdyby grillowanie było dyscypliną sportową, to Polacy byliby w niej mistrzami świata. Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem. Koniecznie poznajcie nasz przepis i delektujcie się ich niesamowitym smakiem

12-07-2021
Przepis
Przepis: Lekka sałatka z kabanosami

Co jeść latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie, a upały dają się we znaki? Na pewno coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego i dodającego energii ? Poznajcie nasz przepis na pyszną sałatkę z bobem i kabanosami

07-06-2021