Gdyby grillowanie było dyscypliną sportową, to Polacy byliby w niej mistrzami świata. Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem. Koniecznie poznajcie nasz przepis i delektujcie się ich niesamowitym smakiem
Składniki:
500 g karczku marki Berger
1 biała cebula
1 czerwona cebula
5 pieczarek
1 czerwona papryka
1 mała, zielona papryka
½ szklanki oleju
przyprawa do grilla
świeża bazylia
6 patyczków do szaszłyków
Wykonanie:
Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.